De vijfde revolutie

lone_frank

Lone Frank heeft het indrukwekkende boek “De vijfde revolutie “ geschreven. Lone beschrijft in dit boek haar zoektocht in de (neuro)wetenschap naar de mogelijkheden om toch een zinvol (gelukkig)  leven te kunnen hebben als je belast bent met erfelijke ziekten. Laten we zeggen je hebt de genen om depressief te worden. Moeten we nu gelaten afwachten tot dit onheil ons treft?

In de familie van Lone kwam veel depressie voor en veel nare ziekten. Ze had het idee dat dit wel eens erfelijk kon zijn. Ze liet haar genen in kaart brengen en wat bleek? Ze had genetische predisposities die veel narigheid in het leven zouden kunnen geven, waaronder depressie. Nadat ze deze klap een weinig te boven was ging ze op onderzoek uit. Ze wilde weten a.d.h. van de laatste stand van zaken in de wetenschap of we hier iets aan kunnen doen. Over deze zoektocht gaat dit boek, met als uitgangspunt dat de mensheid nu leeft in de vijfde revolutie van kennis. De vijfde revolutie is het idee dat de wetenschap straks onze gehele psyche zal kennen. Dat ze alles verklaren en voorspellen kan.

Als dat zo is kan je je het volgende voorstellen: Je solliciteert op een kinderdagverblijf en de testen melden pedofiele neigingen. Kindermisbruik is absoluut niet aan de orde bij deze sollicitant. Toch krijgt hij de baan niet. Net als veel nieuwe uitvindingen  kan het  zowel voor als tegen ons werken. Ethische vragen reizen snel. Krijg je een baan als je depressie als predispositie hebt?  Het is niet in een werkgevers belang en hij kan ook een ander kiezen. De mens wordt dan een product, waaruit je kan kiezen. Krijg je dan nog wel een goede / voldoende verzekering?  Enz. enz.

Aan de vijfde revolutie zijn er volgens Lone nog vier vooraf gegaan. Te weten:

 1. Copernicus ontdekte dat de wereld rond is.
 2. Darwin ontdekte dat we geëvolueerd zijn van dieren.
 3. Freud kwam er achter dat de menselijke geest te bestuderen is.
 4. Watson en Crick ontdekten dat we genen hebben.

Lone voert ons langs de experimenten met boeddhistische monniken; onderzoeken over hoe de mens tot moraal komt; bespiegelingen over de vrije wil; feiten over de hersenen bij religieuze ervaringen etc.

Uiteindelijk geeft het boek hoop. Want ondanks het feit dat het lastig is dat we bepaalde eigenschappen genetisch hebben meegekregen, zijn er mogelijkheden om er iets aan te doen.

 • Hersenen zijn neuroplastisch. Wat je oefent (aandacht geeft) wordt sterker.
 • Met voeding kun je invloed uitoefenen op je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
 • Matig intensief bewegen zorgt voor een algehele fitheid.
 • Slaaphygiëne beïnvloedt ook de algehele fitheid (concentratie en emoties).
 • Zelfcompassie training doet stress sneller herstellen.
 • In de natuur zijn.
 • Sociale interactie.
 • Een doel hebben in je leven.
 • Iets doen voor een ander.
 • Etc..

Een van de nieuwe onderzoeken wijst uit dat cellen verouderen wanneer de telomeren verslechteren (kleiner worden waardoor de genen beschadigd kunnen raken en de cel eerder sterft). Mindfulness meditatie heeft invloed op dit proces en het lijkt erop dat met mediteren de telomeren in betere staat blijven. Kijk voor mindfulness op meditatie-en-inzicht.nl

Over Philip van der Linde

Philip van der Linde leidt de meditaties. Hij is geboren op 9 oktober 1954. Hij heeft vele jaren Hatha yoga-, yoga therapie- en meditatielessen gegeven en vervulde een functie bij Rijkswaterstaat.
Dit bericht is geplaatst in Blog, Mindfulness meditatie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *