Gewoonte aanleren

Wat is er moeilijker dan een gewoonte aanleren?

Hoe komt het toch dat we wel weten hoe we iets zouden willen, maar dat het zo moeilijk is om onze voornemens vol te houden.

Voorbeelden zijn: Elke dag mediteren, sporten, afvallen, stoppen met roken, op tijd naar bed gaan etc. In de hersenwetenschappen begint men te ontdekken hoe dat komt.

We beginnen met de evolutie.

Miljoenen jaren geleden waren er alleen maar micro-organismen. Zij groeiden uit tot vissen en vissen weer tot reptielen. Reptielen hebben, eenvoudig gezegd, een ruggengraat met aan het eind een knobbeltje hersenweefsel. Dit knobbeltje, de hersenstam genoemd, maakt dat reptielen kunnen eten, ademen, voortplanten etc. Gevoelens zijn niet ontwikkeld bij reptielen, daar zijn nog wat andere hersenen voor nodig en die hebben zoogdieren. De hond, kat, paard etc. Er kwam dus een laagje over de hersenstam heen, het Limbisch systeem genoemd. Deze hersenen, evenals de reptielhersenen, zijn nog steeds terug te vinden in de mens. Laten we, voor dit artikel zeggen, onze paardhersenen. Fysiologisch gezien zit er een reptiel en een zoogdier in ons.

Na de zoogdieren ontwikkelden zich de primaten waarvan de mens een speciaal exemplaar is. De primaten hebben er nog weer een laagje hersenen bij, de prefrontale cortex genaamd. Vooral de mens kan daarmee denken en creëert een bewustzijn. Met deze prefrontale cortex willen we het leven sturen, grip op de omgeving en onszelf uitoefenen. Je zou kunnen zeggen de ruiter in ons. Om de vergelijking nu compleet te maken: de ruiter in ons (prefrontale cortex) probeert het paard (het Limbisch systeem) te mennen. Aangezien het Limbisch systeem evolutionair een ouder systeem is, is het ook dominanter. Tevens is de prefrontale cortex snel moe. Zo komt het dat het ons zo moeilijk lukt om iets wat we met ons verstand verzinnen, zo moeilijk kunnen aanleren wanneer ons gevoelsleven er zich tegen verzet.

Maar hoe leer je het dan aan? Door met mededogen en geduld het paard te trainen. Als je het paard teveel onderdrukt gaat het zich verzetten. Als het paard wild is laat het dan even en wacht het juiste moment af. Dus eerst accepteren wat er is en dan met kleine en geduldige stapjes ingrijpen.

gewoonte aanleren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.