Parabels

In de boeken die ik lees, lees ik soms prachtige parabels.

Graag hoor ik van je al je iets te melden hebt over de content.

 Tara Brach Hoe concepten ons leven beïnvloedenEen vrouw heeft een drukke dag gehad en ze moet het vliegruig nemen. Ze koopt op het vliegveld koekjes om de maag even te vullen. Ze stopt ze in de tas en gaat op een stoel zitten aan een tafeltje op het vliegveld. Tegen over haar zit een man de krant te lezen.  Even later gaat ze met haar hand naar de zak koekjes die op tafel staat en neemt er een uit. Terwijl ze de versnapering aan het oppeuzelen is, ziet ze de man tegenover haar ook zijn hand in de zak steken en ook hij neemt er een koekje uit. Met stomme verbazing ziet ze dat aan. Later neemt ze weer een koekje en weer later neemt de man ook weer een koekje. Haar stemming begint van verbazing naar irritatie naar boosheid te verlopen. Met elk koekje dat de man uit het zakje neemt, voelt ze zich nog meer innerlijk koken. Tot er nog maar één koekje in de zak zit. De man neemt die eruit en breekt het in tweeën en geeft haar de helft. Dé brutaliteit denk de vrouw, maar zegt nog steeds niest. De man gaat weg en de vrouw vertrekt even later ook. Dan kijkt ze in haar tas en ziet daar de zak met koekjes zitten waarvan ze dacht dat die op het tafeltje stond…… Een reden te meer om gedachten te zien als automatische processen die je niet hoeft te geloven zoals we in de mindfulness oefenen.
 Jack Kornfield  Indiase parabel over de werking van ons denken Een man is zijn leven lang op zoek naar geluk. Hij doet er alles voor. Reist stad en land af, bezoekt goeroe ’s en tovenaars,  maar kan het geluk niet vinden. Totdat hij gaat zitten in een exotisch land onder een bijzondere boom.  Het blijkt een toverboom te zijn. Hij denkt: “ ik ben zo moe van het reizen ik zou wel een bed willen in een mooie hut”. En pats voor hem staat de hut met een lekker bed erin. Hij denkt: “ik zou er ook een goede maaltijd bij lusten” en zo waar de maaltijd is er. Hij denkt: “zonder bediening is het niet compleet” en daar staat de butler. Geweldig, hij denkt dat hij het geluk nu heeft gevonden.  Maar dan: “vreemd zo’n boom. Zit er misschien een demon of golem in?”. De golem staat er. “Straks eet de golem me misschien op” en dat gebeurde.
Anthony Robins Als je auto rijdt en alleen maar in de achteruitkijkspiegel kijkt, kan je niet voor je kijken en kom  je nergens.  Zo ook met onze focus op het verleden. Als je voortdurend blijft terugdenken aan wat er is geweest, kan je niet waarnemen wat er in het nu gebeurt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.