Stuiten op geluk

Daniël Gilbert is een professor aan de Harvard universiteit en schreef een boek dat snel een bestseller werd. Het is in veel talen vertaald. De Nederlandse vertaling heet “Stuiten op Geluk”.
Gilbert kwam tot het schrijven van dit boek doordat hij onderzoek deed naar het vele denken van mensen over de toekomst. Hij vroeg zich af waarom doet de mens dat en wat is het evolutionaire voordeel. Vooruit denken en plannen heeft de soort verder gebracht. Zijn de voorspellingen dan zo goed of zijn het bepaalde voorspellingen die de mens goed doen. Waar zit het succes?
Gilbert ging er vanuit dat de mens de toekomst wil weten om daarin zijn/haar toekomstig geluk/lijden te kunnen voorspellen. Na het interviewen van vele mensen ontdekte Gilbert dat mensen onder toekomstig geluk verstaan, krijgen wat je wilt. Hierop doordenkend besefte hij dat wij in het (rijke) westen juist heel vaak krijgen wat we willen. Tegelijkertijd zijn er heel veel mensen ongelukkig. Hoe kan dat. Ondanks onze zeer toegenomen welstand is depressie namelijk niet afgenomen. Diefstal en misdaad zijn er ook nog etc.. Hebben we een verkeerd beeld van geluk en zien we werkelijk geluk niet?
Hij startte een onderzoek naar hoe mensen zich de toekomst voorstellen. Hij vroeg mensen voorspellingen te doen en onderzocht deze. Hij ontdekte dat men vaak dezelfde denkfout maakt. Mensen houden te weinig rekening met het feit dat ze zelf veranderen, anders gaan denken over zaken. Als je vraagt hoe het voor je zou zijn als je een grote loterij zou winnen, dan zeggen mensen: “Ik spring een gat in de lucht”. En op de vraag hoe je je een jaar later zou voelen, dan zeggen ze: “Dan spring ik nog steeds een gat in de lucht”. Dat laatste blijkt niet te kloppen. Na een jaar ben je gewend aan je welstand en vind je het normaal en wil je waarschijnlijk weer meer geld. Vreemd en het blijkt ook op te gaan bij ongeluk. Mensen die veel kwijt raken van hun welstand voelen zich na verloop van tijd weer net zo gelukkig als vroeger.  Je gevoel voor geluk is weer teruggeduikeld naar een bepaalde vaste maat. Dit weten veel mensen niet.
Dit je bewust zijn geeft een bepaalde rust. Je hoeft niet te verlangen naar een toekomstig (groot) geluk want je geluksbeleving zakt toch weer naar een vaste waarde. Denken aan toekomstig geluk is leuk maar niet wanneer het een hunkering is. Hunkeren maak juist ongelukkig in het huidige moment. Wat beter is, is zoeken naar geluksmomenten in het hier en nu. Daar heb je direct plezier van, maar hoe vind je die?
Conclusie van Gilbert is: De mens stuit op geluk. Ze kunnen geluk niet goed voorspellen. Geluk glipt weer weg en ineens vind je geluk dat je niet verwacht had. Het boek van Gilbert zit vol prachtige voorbeelden hoe geluk werkt en niet werkt.
Veel geluk. Philip van der Linde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.