Suffering is not enough

TNH1Om te spreken met de Vietnamese zen meester Thich Nhat Hanh (TNH) is het niet genoeg om te lijden. Hij bedoelt daarmee dat hoewel er lijden is in ons leven, er ook veel moois is waar we onze aandacht op kunnen richten. Ons lijden kan ons in beslag nemen en daarmee vergeten we dat er nog zoveel belangrijke dingen zijn.
Er is lijden dat vreselijk is. Lijden dat zo erg is dat je je bijna niet op iets anders kunt concentreren zonder je lijden er in mee te nemen. Je hebt het dan moeilijk. Je kan niet door je verdriet heen lachen.
Wat kun je er aandoen? Naast de therapieën die er zijn is er Mindfulness. Mindfulness gaat er van uit dat je kan kiezen. Kiezen is lastig en zeker ook als je veel lijden moet ondergaan, maar het kan. Kiezen is een bewuste daad. Kiezen betekent niet dat we het lijden ontkennen. Kiezen is kiezen voor activiteiten waarvan we weten dat ze ons helpen gelukkiger te worden te midden van wat er gaande is.
Hoe doe je dat?  In de Mindfulness meditatie hebben we daar een speciale manier voor om dit te doen en te leren. Door dit veel te oefenen wordt het een vaardigheid. Onderzoek toont aan dat je er beter in kunt worden. De hersenstructuren veranderen al heel snel en soms zelfs blijvend.
De vergelijking met de sportschool hoor je vaak. Door je spieren steeds aan een bepaalde belasting te laten wennen gaan je spieren sterker worden. Zo ook met aandacht richten (kiezen). Hoe nutte-loos het ook lijkt om steeds terug te keren naar de ademhaling (het nu)  en daarmee je al dan niet geliefde denkonderwerp moet verlaten, toch gaat het je helpen. Het gaat uiteindelijk structuur geven in je gevoelsleven. Gedachten roepen emoties op en als je de gedachten dus niet stuurt kan je overal terecht komen. Dus ook steeds bij dat lijden. Dat lijden wat je zo occupeert en door er steeds mee bezig te zijn wordt het lijden niet minder maar eerder sterker. Je oefent je lijden zo gezegd en dat heeft geen zin.
Het is belangrijk om dat mindful kiezen te leren. Niet om je lijden te ontkennen of op te lossen maar om het lijden draaglijker te maken. Om te zeggen met TNH Suffering is not enough.
Mindfulness meditatie oefenen in aandacht in kiezen en is een eerste praktische stap.
Zie voor lessen en arrangementen in Fontana Bad Nieuweschans: http://meditatie-en-inzicht.nl/
https://www.fontananieuweschans.nl/lifestyle/mindfulness-meditatie/
Volg op ook op facebook: https://www.facebook.com/meditatieeninzicht

Over Philip van der Linde

Philip van der Linde leidt de meditaties. Hij is geboren op 9 oktober 1954. Hij heeft vele jaren Hatha yoga-, yoga therapie- en meditatielessen gegeven en vervulde een functie bij Rijkswaterstaat.
Dit bericht is geplaatst in (Zelf)compassie, Blog, Mindfulness meditatie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *