Waarom is empathie belangrijk

empathy2

Mensen zijn sociale wezens. Zelden wonen mensen alleen. Vaak met elkaar of in de buurt van elkaar.  Hoewel het strand kilometers lang is, zitten de meeste mensen op een hoopje. Mensen praten (communiceren) heel wat af. Veel van onze gesprekken dienen om onze belevingen te delen. Eén of meer dagen zonder Smartphone is een ramp voor veel mensen. Hoewel mensen ook veel ruzie maken is de behoefte aan verzoening en contact aanwezig.
Mensen houden van samenwerken. Zonder die behoefte was er heel veel niet bereikt. Geen mens was op de maan gekomen. Geen medische operatie zou dan lukken.  Het zou niet mogelijk zijn om veilig aan het verkeer deel te nemen.
Om te kunnen samenwerken is een noodzakelijke voorwaarde dat je een ander kan begrijpen. Dat begrijpen van een ander is ook een behoefte.  We willen weten welke drijfveren en emoties de ander heeft. De filosoof Roman Krznaric in zijn boek “Empathie” maakt het volgende onderscheid:
1. weten wat iemand bedoelt wordt cognitieve empathie genoemd en
2. meevoelen met iemand wordt affectieve empathie genoemd.
Affectieve empathie wordt door mensen als erg prettig ervaren. Wanneer we het bijvoorbeeld moeilijk hebben horen we graag een meevoelende toon. In stem, gedrag en taal: vertel, goh wat rot voor je, een aai over de schouder etc.
Een andere reactie die iemand kan geven is de cognitieve manier. Dan zegt iemand op een neutrale toon: ik snap dat je je rot voelt. Wil je een zakdoek. Wil je er over praten?  etc.
Dit laatste noemt Krznaric ook wel sympathie om aan te geven dat het aardig is om te doen maar dat de emotie deels ontbreekt. Een maximale nabijheid in woorden met een emotionele distantie.
Zoals gezegd affectieve empathie bindt ons. Geeft ons het gevoel dat we er niet alleen voor staan in het leven. Geeft ons wederzijdse veiligheid en persoonlijk zelfvertrouwen. Daarmee wordt de wereld beter.
Het blijkt uit onderzoek dat als we gestresst zijn de aandacht niet zozeer naar de buitenwereld gaat maar naar binnen. Naar onszelf. Naar onze eigen acute problemen.  Daarmee boet empathie in en verlies je contact met de omgeving. Het kan zelfs tot conflicten leiden, wat weer stress tot gevolg heeft. Om ons te helpen empathie een duidelijke plek te geven in ons leven is Mindfulness (compassie training) een mooie techniek. Mindfulness leert je waarnemen. Te zien wat je voelt bij het lijden van jezelf en het lijden van anderen. Het helpt je bij de vragen die je aan jezelf kunt stellen om iemand empathisch te begrijpen. Mindfulness leert je onderscheid te maken tussen je eigen gevoel en het gevoel dat je registreert bij de ander.
Je leert niet de pijnlijke gevoelens uit te zetten. Je wordt er niet immuun voor. Nee je leert er mee omgaan en er niet helemaal door opgezogen te raken. Je emotionele stabiliteit vergroot en het contact met de ander verbetert.

Over Philip van der Linde

Philip van der Linde leidt de meditaties. Hij is geboren op 9 oktober 1954. Hij heeft vele jaren Hatha yoga-, yoga therapie- en meditatielessen gegeven en vervulde een functie bij Rijkswaterstaat.
Dit bericht is geplaatst in (Zelf)compassie, Blog, Mindfulness meditatie, Positieve psychologie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *