Zijn de hersenen van monniken anders?

WLBIB_monk_fMRI08_2533Richard Davidson is een inmiddels fameuze onderzoeker geworden. In de vorige eeuw onderzocht hij mensen met een depressie en zag in de scan dat mensen met een beschadiging aan het linker voorste deel (linker Prefrontale cortex) van de hersenen depressief waren. Hij ging uitzoeken of dit feit ook te wetenschappelijk bewijzen is.
In diezelfde tijd mediteerde hij waar hij zich stil over hield. Want meditatie, Boeddhisme was in die tijd in de wetenschappelijke kringen niet erg populair. Hij kende een aantal monniken in de omgeving van de Daila Lama en het viel hem op dat de monniken vaak blij waren. Blij zijn en depressie zijn gaan niet samen. Hij wilde hier meer van weten. In overleg met de Daila Lama zouden ze een aantal monniken in de hersenscan doen. Een van die monniken was Matthieu Ricard. Hij wordt tegenwoordig in de media mister happy genoemd. 
De testresultaten gaven een bijzonder beeld. Namelijk het linker voorste deel van de hersenen van de monniken kleurde heel sterk op de scans. Bij Matthieu Ricard was de uitslag heel extreem. De meters sloegen door om het beeldend te zeggen. 
Davidson wilde, samen met de eerder genoemde bevindingen over de depressieve patiënten, weten wat hier aan de hand was. Is dit stukje hersenen het depressie gebied? Of stuurt dit stukje hersenen de angstgebieden aan? Huizen hier misschien de negatieve gedachten? Is dit het gebied die er voor zorgt dat je kansen en mogelijkheden (creativiteit) blijft zien? Een paar kenmerken namelijk van depressie in juist negatieve gedachten en geen oplossingen zien. 
Zonder u te vermoeien met het hele onderzoek kwam hij tot de conclusie dat dit linker voorste deel van de hersenen in staat is de negatieve impulsen die uit het angst centrum / emotie gebied (dit is een ander deel in de hersenen) komen te dempen. Het angstcentrum maakt dat we gevaren zien en als het angstcentrum te actief gaat worden gaat het ook angsten creëren (beelden) die geen reële gronden hebben of wel pessimistische (depressieve) gedachten voortbrengen. 
Kort gezegd. Wie een goed geoefend linker voorste deel van de hersenen heeft denkt positiever, ziet meer kansen, heeft meer humor en angsten kunnen opgevangen worden. Dit oefenen doe je o.a. met mindfuilness meditatie. 
Kijk naar de prachtige film “Monks in the lab” dat ook het verhaal van Richard Davidson en Matthieu Ricard en anderen verteld. 
htps://www.youtube.com/watch?v=7_7T58ZnJBY
Kijk voor mindfulness arrangementen in Fontana en voor doorgaande lessen in Landsmeer op meditatie-en-inzicht.nl

Over Philip van der Linde

Philip van der Linde leidt de meditaties. Hij is geboren op 9 oktober 1954. Hij heeft vele jaren Hatha yoga-, yoga therapie- en meditatielessen gegeven en vervulde een functie bij Rijkswaterstaat.
Dit bericht is geplaatst in (Zelf)compassie, Blog, Mindfulness meditatie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *