Werkelijk, maar niet waar

sogyal-rinpoche1

Het citaat genoemd in de kop van dit artikel is van de Tibetaanse leraar Sogyal Rinpoche:  “real but not treu”. Hij bedoelt dat een gedachte niet waar kan zijn. Je hoeft de inhoud van de gedachten niet te geloven. Je kan je afvragen wat de waarde is van de gedachten, kloppen ze met de werkelijkheid? En, zijn je gedachten hetzelfde als je “ik”? En zo ja welk gevolg kan dat hebben?  Een negatieve gedachte kan bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld geven, waar je ongelukkig van wordt.

In de mindfulness meditatie leer je afstand te nemen van de inhoud van je gedachten, ze los te knippen van wie jij bent, van je “ik”. Daarmee creëer je de mogelijkheid dat je een keuze hebt: vasthouden aan de gedachte of loslaten en ze niet verbinden aan wie je bent.

Kijk voor mindfulness op meditatie-en-inzicht.nl

Over Philip van der Linde

Philip van der Linde leidt de meditaties. Hij is geboren op 9 oktober 1954. Hij heeft vele jaren Hatha yoga-, yoga therapie- en meditatielessen gegeven en vervulde een functie bij Rijkswaterstaat.
Dit bericht is geplaatst in Blog, Mindfulness meditatie, Stress. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *