Why zebra’s don’t get ulcers

De tekst in de kop van dit artikel is de titel van het gelijknamige boek van Robert Sapolsky. Het was Sapolsky opgevallen dat wanneer gezellen achter na gezeten worden door een roofdier ze een enorme stress reactie vertonen en zodra het roofdier een buit had en dus het gevaar geweken was de gazellen weer rustig gingen grazen. Terwijl ze daarvoor een levens bedrijgende situatie hadden beleefd. De verklaring die Sapolsky geeft is dat wij mensen een stress systeem hebben die kennelijk gewoon door gaat ook als er geen gevaar (meer) is. De verpklaring die wetenschapper hebben gevonden daarvoor is dat de mensen met zijn geest gevaargevende situatie in leven kan houden.

Voorbeelden:

·         door je zorgen te maken over dingen die niet op dit moment aan de orde zijn houdt je het vlucht en vecht systeem aan de gang.

·         Piekeren houdt negatieve gedachten in stand.

·         Door niet voldoende bewegen en slapen kunnen onze hersenen de vele prikkels uit de buitenwereld onvoldoende verwerken.

·         Doordat we ons ook gevaargevende situaties moeten bedenken die we in werkelijkheid niet zien. Bijvoorbeeld enge ziekten die je kan oplopen als je iets verkeerds doet, of eet ed.

·         Doordat we onze gedachten te serieus nemen.

Mindfulness is een goede methode om te leren om gaan met gedachten die zich aan je opdringen.

Groet  Philip van der Linde

We geven op mindfulness lessen in Landsmeer op woensdag avond en arrangementen op diverse data in Fontana Bad Nieuweschans. Zie http://meditatie-en-inzicht.nl/

Kijk ook op facebook voor meer teksten: https://www.facebook.com/meditatieeninzicht/?fref=ts

 

Over Philip van der Linde

Philip van der Linde leidt de meditaties. Hij is geboren op 9 oktober 1954. Hij heeft vele jaren Hatha yoga-, yoga therapie- en meditatielessen gegeven en vervulde een functie bij Rijkswaterstaat.
Dit bericht is geplaatst in Blog, Mindfulness meditatie, Stress. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *