Wat Yogi’s ontdekten

Yogi Ramana

Duizenden jaren geleden hebben de yogi’s zich teruggetrokken om te mediteren met als doel om meer wijsheid te verkrijgen met de daaraan gekoppelde innerlijke rust. Dat begon met het waarnemen van de innerlijke belevingen, gedachten, gevoelens etc.
Een aantal van die yogi’s ontdekte dat ze minder gedachten kreeg door deze methode en de gedachten en emoties beter hanteerbaar werden. Deze manier van mediteren werd Vipassana genoemd. Tegenwoordig wordt dit in de meest zuivere vorm nog veel gedaan in Zuid-Oost Azië. De mindfulness methode is de westerse variant daarvan. Mindfulness heeft een goede werking op ons welbevinden maar hoe zijn we dat nu te weten gekomen?
Eind 20ste eeuw waren wetenschappers bezig de hersenen te onderzoeken met de fMRI scanner en ze zetten huidige yogi’s in de scanner. De veertiende Daila Lama heeft een aantal van zijn monniken ter beschikking gesteld voor dit onderzoek. De fMRI scanner neemt de activiteiten waar in de hersengebieden.
Ze kwamen tot opmerkelijke ontdekkingen. Hersenen bleken niet statisch te zijn, maar hersenen veranderen. Door oefenen worden hersengebieden sterker, te vergelijken met  het versterken van spieren door oefening.
Hoe zagen die veranderingen er dan psychologisch uit:
1. Het piekeren nam af. Men kon zich beter focussen.
2. Het hersengebied amygdala genoemd, onze angstcentrum, werd kleiner.
3. De zintuiglijke belevingen namen toe. Zien, horen, voelen, ruiken en proeven werden pregnanter etc.
4. De sociale sensitiviteit nam toe. Men werd meer empathisch.
5. Betere lichaamsbewustheid.
6. Zelf verwijt nam af. Men kon het beter vinden met zichzelf.
7. Men werd meer vergevingsgezind, altruïstisch en meer dankbaar.
Een belangrijk idee dat de yogi’s uitlegden is het niet zo serieus nemen van je gedachten, ze hoeven niet de werkelijkheid te zijn en je hoeft gedachten niet te geloven. De inhoud van gedachten zijn geen feiten. Deze belangrijke constatering kan je zelf vinden als je gaat mediteren. Boeddha heeft dit al gezegd: “geloof mij niet ga zelf kijken”.

We geven lessen mindfulness in Landsmeer en arrangementen mindfulness in Fontana.

Kijk voor mindfulness op meditatie-en-inzicht.nl

Over Philip van der Linde

Philip van der Linde leidt de meditaties. Hij is geboren op 9 oktober 1954. Hij heeft vele jaren Hatha yoga-, yoga therapie- en meditatielessen gegeven en vervulde een functie bij Rijkswaterstaat.
Dit bericht is geplaatst in Blog, Mindfulness meditatie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *