Dingen die je alleen ziet als je de tijd er voor neemt.

Dit is de titel van de mega bestseller van Heamin Sumin. Een prachtig boek met veel bespiegelingen die, wanneer je je nog nooit met mindfulness of Boeddhisme hebt bezig gehouden, heel verrassend en leerzaam voor je kan zijn.
Graag wil ik de aandacht vestigen op het hoofdstuk “vrienden worden met je emoties” bladzijde 51. Hierin legt Sunim uit dat wanneer mensen zich realiseren, zich bewust worden, dat ze last hebben van een emotie zoals boosheid, jaloezie, haat etc. je op de goede weg bent om ermee te leren omgaan. Want het begint bij het realiseren (bewustheid) van een emotie alvorens je de volgende stap kan zetten. Mindfulness is de manier om deze emotie waar te nemen.
Als je dan snel naar bladzijde 52 gaat komt er een stukje over onze neiging om zo snel mogelijk van deze destructieve emotie af  te willen zijn. We gaan zoeken naar een soort woede beheersing, onderdrukken of de oorzaak bij een ander zoeken en daar neerleggen. Maar zegt Sunim het is moeilijk om dit soort sterk negatieve emoties te onderdrukken. Hoe meer je ze onder controle wilt brengen hoe meer ze terug komen.
Het antwoord is, aldus Sunim, heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is kijken naar de rauwe emotie. Ontdoe de taalkundige negatieve naam (haat, jaloezie etc.) en kijk er gewoon naar tot het over gaat in iets anders. Kijk naar de energie achter de labels. Wat voelt het lichaam, welke belevingen zijn er welke gedachten zingen er rond etc. Hiernaar kijken, de belevingen accepteren, er dus niet mee vechten, maakt de processen zachter en uiteindelijk meer beheersbaar.
Bespiegelingen op rust, mindfulness, passie, relaties, liefde, het leven, de toekomst en spiritualiteit zijn in dit boek te lezen. Het omgaan met emoties begint met kijken wat er is. Zie mindfulness arrangementen en doorgaande lessen op meditatie-en-inzicht.nl

Over Philip van der Linde

Philip van der Linde leidt de meditaties. Hij is geboren op 9 oktober 1954. Hij heeft vele jaren Hatha yoga-, yoga therapie- en meditatielessen gegeven en vervulde een functie bij Rijkswaterstaat.
Dit bericht is geplaatst in Blog, Mindfulness meditatie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *