Worstelvragen

Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen beschrijven in hun boek “Voluit leven” hoezeer het verstand je in de weg kan zitten. “Gebruik je verstand” wordt vaak gezegd en dat kan zeker een goed advies zijn in veel situaties. Ons mentale vermogen heeft de mensheid uiteraard veel gebracht. Maar ons mentale vermogen kan ons ook in de greep houden. Hoe dominant ons denken is, is goed te illustreren met de volgende oefening: denk 2 minuten niet aan een roze olifant. De kans is groot dat het je niet lukt. Wat wel lukt in zo’n geval is je aandacht bewust op iets anders te richten en dan zou de roze olifant kunnen verdwijnen.
Zo hebben veel mensen last van ‘waarom-gedachten’. Wat doe je met vragen als:
• Waarom voel ik dit?
• Waarom moet mij dit overkomen?
• Waaraan heb ik dit verdiend?

De schrijvers noemen dit worstelvragen die je in de ban kunnen houden, maar waar je niet veel verder mee komt. Ze zijn zinloos en je kan ze maar beter kwijt zijn. Het mooie is dat je daar zelf voor kunt leren zorgen. Mindfulness rekent af met de inhoud van dit soort denkprocessen waarvan je beseft dat ze je geen goed doen en je kan ze daarom met een gerust hart leren te laten gaan. Kijk voor mindfulness lessen en arrangementen op meditatie-en-inzicht.nl

Over Philip van der Linde

Philip van der Linde leidt de meditaties. Hij is geboren op 9 oktober 1954. Hij heeft vele jaren Hatha yoga-, yoga therapie- en meditatielessen gegeven en vervulde een functie bij Rijkswaterstaat.
Dit bericht is geplaatst in Blog, Mindfulness meditatie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *